Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Történet

2011.01.01

 A Magyar Katonai Kulináris Csapat

története 

 

Kép

Kép  

A Magyar Honvédség katonaszakács versenyeinek története hosszú időkre vezethető vissza, az első, nyugati hadseregek szakácsainak részvételével megrendezett versenyt 1993-ban hazánk rendezte, melyen a bulgár, a cseh, az orosz, az amerikai, az angol, az olasz, a holland, a svéd, az osztrák és a belga hadsereg katonaszakácsai vettek részt. A versenyt a holland csapat nyerte, csapatunk egy bronzérmet és egy különdíjat kapott.

Ezt követően 1996-ban kaptunk meghívást legközelebb Angliába egy centenáriumi versenyre, ahol a cseh, az amerikai, az angol, a francia, a holland csapatokkal versenyezve bronzérmet nyertünk.

Hazánk NATO Békepartnerségi programban való részvételének, a magyar-NATO kapcsolatok folyamatos bővülésének, valamint eddig elért eredményeinknek és nem utolsósorban a magyar konyha jó hírnevének köszönhetően 1998-ban elsőízben kaptunk pályázati lehetőséget a luxemburgi Szakácsművészeti Világkiállításra és Szakács Világbajnokságra. A nevezések értékelése után a legjobb 16 pályamunkát készítő katonacsapatot hívták meg a versenyre, ahol a meleg ételkészítés kategóriában ezüstérmet, a hideg ételkészítés kategóriában bronzérmet nyertünk.

2000-ben a csapat következő versenye a négyévente Németországban megrendezésre kerülő Szakács Olimpia volt, ahol meleg ételkészítés kategóriában egy bronzérmet nyertünk.

A következő állomás a 2002. évi luxemburgi Szakácsművészeti Világkiállítás és Szakács Világbajnokság volt, ahol két bronzérmet szerzett csapatunk, ami az egyre jobb szervezésnek, felkészülési lehetőségnek volt köszönhető.

Közben a csapat tagjai változtak, egyesek kiöregedtek, a fiatalokat képezni kellett, de a csapat 2-3 fős magja megoldotta ezt a feladatot és szorgalmasan készültek a 2004. évi erfurti Szakács Olimpiára. A sok-sok munka, egyéni felkészülés meghozta eredményét, a csapat mindkét kategóriában ezüstérmet szerzett, ezzel csapatverseny kategóriában a civil szakácsokkal közös értékelésben, Magyarország legjobb eredményt elért csapata lettünk.

2005-ben az angol szárazföldi haderő szakács kiképző központjában a világversenyek köztes éveiben megrendezésre kerülő Grand Prix versenysorozat került beindításra a British Armed Forces szervezésében, amire hazánk is meghívót kapott. A versenyen, ahol az USA, a svéd, a francia, és a 3 házigazda csapat vett részt, ezüstérmet nyertünk, valamint csapatunk „az ételkészítés higiéniája betartásának legjobbja" címet is hazahozta.

A sok-sok ezüstérem után a mércét csapatunk magasabbra állította, azonban ezen 2006-ban Luxemburgban sajnos nem sikerült javítani, de az ismételten megszerzett két ezüstérem így is remekül tükrözte szakácsaink kiegyensúlyozott munkáját, remek felkészültségét.

 2007. 10. 29. és 11. 02. között ismét részt vettünk a 2. Grand Prix versenysorozaton az Egyesült Királyságban, ahol ezüstérmet sikerült szerezni a svéd hadsereg szakácsai mögött.

Összességében megállapítható az, hogy katonaszakácsaink az elmúlt években rendezett versenyeken szép eredményeket értek el, öregbítve a magyar konyha hírnevét, és nem utolsósorban a Magyar Honvédségét.

2008. évben az volt a célunk, hogy a nyolc évvel ezelőtti bronz és a négy évvel korábbi ezüst után a legfényesebb éremmel, vagyis az arannyal térjünk haza az olimpiáról majd október végén.

Az erfurti szakácsolimpián két számban, melegkonyha és hidegkonyha kategóriákban mérték össze tudásukat a csapatok. Utóbbi azt jelentette, hogy egy teljes hétre szóló, háromfogásos menüt kellett elkészíteniük. Az előételből, főételből és desszertből álló menüt a helyszínen állították ki, és ezeket bírálta el a szakmai zsűri. A melegétel kategóriában pedig a teljes heti menüből zsűri által kiválasztott egyik napi ételsort készítették el a csapatok a helyszínen, mégpedig 150 adagban. A rendezők ezt értékesítették a látogatók között, s ennek sikere alapján is értékelté a csapatot. Nehezítette a csapat dolgát, hogy az ételeket a német hadseregben rendszeresített tábori konyha felszereléseivel kellett elkészíteniük a nemzeti válogatottaknak.

KépEgész heti menünk összeállítása során arra törekedtünk, hogy a magyaros ízek domináljanak, de emellett a német ízvilág is érvényesüljön. A németek ugyanis a saját konyhájuk mellett a magyart is szeretik.

A magyar katonaszakács válogatottunk több mint egy évet készült a 2008-as Erfurti olimpiára. Minden hónapban több napot töltöttek együtt az ételek kigondolásával, a receptek pontosításával

 

 

 

 

 

 

 

 

 B.T